Posted on

Vești din Comisia de Circulație PMT

Bună,

Sunt Ana Munteanu și sunt reprezentantul bicicliștilor timişoreni în Comisia de Circulație a Primăriei Timişoara.
Începând cu această săptămână mi-am propus să vă povestesc, în fiecare joi, ce luări de cuvânt am avut în cadrul sedințelor Comisiei de Circulație, ce parteneriate noi s-au mai născut și în general cam ce activitate am în comunitate.
Trebuie să recunosc că mi-a luat ceva timp până am ajuns să găsesc un sistem de comunicare eficient, dar și mai mult timp mi-a luat să mă obișnuiesc cu mersul lucrurilor prin administrația locală.

În toamna anului trecut, când am fost numită în Comisia de Circulație, am crezut că lucurile vor merge mult mai ușor și mai repede.
Ei bine, energia și entuziasmul meu au fost domolite din cauza unei perioade de acomodare absolut necesară.
Termeni noi, hărți, scheme, profile stradale, noțiuni de legislație, departamente, etc – toate au fost lucruri noi și pe toate le-am învățat în ultimele luni, pas cu pas.

În toamna trecută făcem apel la comunitatea bicicliștilor să ne ofere o mână de ajutor și împreună am inventariat o serie de borduri din oraș care necesită retușuri.
Am înaintat atunci o listă care cuprindea 30 de borduri care necesitau reparații imediate.
În luna noiembrie am primit asigurări că aceste lucrări se vor desfășura conform unei planificari lunare – urmau să se repare câte 10 borduri pe lună.

În lunile care au urmat am cerut periodic un raport al  reparațiilor efectuate, cu locațiile exacte unde s-au efectuat acestea.
În luna ianuarie a.c am primit din partea Primăriei Timişoara acest răspuns.

Da, a venit iarna, a venit zăpada, și m-am oprit și eu din pus întrebări, pentru că lucrările erau condiționate de vremea de afară.

Ei bine, e început de aprilie, în sfârșit a apărut soarele, așa că astăzi, am înaintat spre Direcția Edilitară o listă cu… 10 borduri care în continuare necesită reparații; urmând ca peste o lună să cer o nouă raportare, să vedem ce vom putea tăia de pe listă.
Este vorba de borduri din zonele: Punctele Cardinale, UPT- Pârvan, Podul Eroilor, Str. Lenau, I.C. Brătianu, Badea Cârțan, Simon Bărnuțiu, M. Luther, Ion Luca Bănățeanu și Iullius Mall.
Ele ne-au fost semnalate de către biciliștii timișoreni dar și de către Asociația Ceva de Spus, care reprezintă persoanele cu dizabilități.
O primă veste bună a și venit, Podul Eroilor intră în reabilitare în perioada următoare, așa că voi sta cu ochii pe borduri în mod special, să ma asigur că iese treabă bună.

În cadrul sedinței de astăzi am adus în discuție și un caz semnalat săptămânile trecute pe rețelele de socializare.
Este vorba de accesul automobilelor pe pistele de bicicletă și pe spațiul verde pe strada Siemens. În urmă cu câteva săptămâni cerusem ca acolo să se monteze niște stâlpi, pentru ca șoferilor să le fie imposibil să mai parcheze pe piste/spațiu verde.
Am greșit  atunci, pentru că am făcut doar o cerere verbală, schimbările în zonă s-au lăsat așteptate.
Dar astăzi s-a întamplat un eveniment fără precedent – în timp ce eu le spuneam membrilor ca am înaintat o cerere scrisă pentru rezolvarea de urgență a problemei semnalate de membri comunității, directorul Poliției Locale s-a alăturat discuției și mi-a susținut punctul de vedere. De menționat că în ultima vreme Poliția Locala a dat un număr semnificativ de amenzi în zonă, și cu toate acestea șoferii se încăpățânează să parcheze ilegal.
Astăzi Poliția Locală, Poliția Rutieră și Comunitatea Bicicliștilor și-au dat mâna – noi am venit cu poze și filmulețe de la fața locului, iar ei vor căuta soluții pentru a rezolva această problemă cât mai curând.

Și ultimul subiect pe care l-am abordat astăzi, a venit tot din comunitate și a fost legat de faptul că atât la Pasajul Jiul cât și la Podul Michelangelo, în intersecții, pe pistele de bicicletă de lângă trecerile de pietoni, lipsește marcajul  destinat bicilciștilor. Trebuie menționat că ambele lucrări nu se află încă în stadiul final când vine vorba de marcaje și că urmează să se analizeze cele mai bune variante de marcare a zonelor speciale pentru bicilciști.

Zi de zi merg cu bicicleta prin oraș, și cunosc destul de bine problemele cu care ne confruntăm – e nevoie de timp, de răbdare, de perseverență și… de voi – ca ceea ce acum ne deranjează să fie remediat.
Acesta este motivul pentru care vă invit să folosiți ori de câte ori e nevoie formularul de reclamații. 
Reclamațiile trimise de voi ajung direct la echipa VpB, care le centralizează și astfel eu le pot prezenta în sedințele Comisiei de Circulație.
Știu că multe din probleme sunt prezentate în spațiu online, în diverse discuții, dar ne e imposibil să ținem pasul cu toate grupurile de discuții și  să extragem posibilele reclamații.
Cred că ne trebuie doar un dram de organizare și ceva încredere și  împreună o reușim să facem progrese imense de la o săptămână la alta și o să construim un dialog productiv cu administrația locală.

Mai sunt câteva metode prin care poți ajuta comunitatea bicicliștilor:

  1. Instalează-ți aplicația Strava pe telefon, intră în grupul Verde pentru Biciclete, și apoi de fiecare dată când faci un drum prin oraș, oricât de lung sau scurt, nu uita să pornești aplicația și să-ți înregistrezi traseul.
    Echipa VpB lucrează la un proiect de cartare a zonelor cu trafic intens de biciclete. Avem nevoie de voi pentru a depista aceste zone și pentru a avea cifre pe care să le prezentăm autorităților.
  2. Urmărește pagina noastră de Facebook unde publicăm informații legate de cursurile de educație rutieră pentru bicicliști pe care le organizăm periodic în colaborare cu Poliția Rutieră.
    Și tot pe Facebook anunțăm și Întâlnirile Lobbycicliștilor – unde avem nevoie de voi.
  3. Mergi la Reciproc, Aethernativ sau La Două Bufnițe unde o să găsești flyerele noastre destinate șoferilor care au parcat pe pistele de bicicletă. Bagă-ți câteva în geantă/ghiozdan/buzunar și atunci când dai de o mașină parcată ilegal lasă-i un flyer in parbriz.
    Împreună putem să educăm șoferii, dar e nevoie de puțină răbdare și de… multă perseverență.

Și dacă ai ajuns cu lectura până aici, uite o altă mare mână de ajutor pe care poți s-o dai – hai pe 14 aprilie la Pedalarea de Primăvară ca să le arătăm cam câți suntem.
La București sunt voci care spun că suntem maxim 1000 – poate e momentul să strângem rândurile și să le arătăm cum arată cu adevărat Comunitatea Biciliștilor din Timișoara.

Pe joia viitoare,

Spor la pedalat!

Ana Munteanu