Posted on

Pedalarea de primăvară: Timişoara a devenit un oraş al bicicliştilor

La Pedalarea de primăvară din Timişoara au participat aproximativ 3.000 de biciclişti.

pedalare-primavara-2013

Timişoara este fără îndoială capitala bicicliştilor. Raportat la numărul de locuitori, capitala Banatului este pe primul loc în ţară la posesori de biciclete. Pentru a demonstra acest lucru, mii de timişoreni au participat la “Pedalarea de primăvară”, eveniment organizat de Verde pentru Biciclete, care de cinci ani se străduieşte să schimbe mantalităţile oamenilor. În 2009, la primul eveniment, au participat câteva sute de persoane. Acum, în 2013, aproximativ 3.000 de biciclişti, de toate vârstele, au pedalat pe străzile oraşului.

pedalare-primavara-2013-2

Adunarea s-a dat în parcarea de la Timco, iar apoi s-au străbătut strada Circumvalaţiunii, Calea Aradului, Calea Lipovei, Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei. Poliţia Rutieră a oprit circulaţia în intersecţiile pe unde treceau bicicliştii, întinsă coloana se întindea pe kilometri întregi. Peste zece minute a durat până a trecea ultimul biciclist.

“Este cel mai mare număr de biciclişti la un eveniment organizat de noi. Nu mă aşteptam să fim aşa de mulţi. Dar este semnul că munca noastră de cinci ani nu a fost în zadar”, a declarat Romina Faur, coordonatoare proiectului Verde pentru Biciclete. O parte din biciclişti nu s-au mai oprit însă în Piaţa Victoriei, considerând că centrul Timişoarei este prea mic pentru a avea loc cu toţii. Cu toate astea, platoul din faţa Operei a fost plin, în timp ce pe strada Mărăşeşti s-au organizat demonstraţii de trick-uri cu biciclete. În cei 5 ani, Timişoara s-a schimbat în ceea ce priveşte mersul pe biciclete. Până în prezent s-au „înmatriculat” aproape 15.000 biciclete cu numere verzi. S-au făcut 60 de kilometri de piste de biciclete, atitudinea şoferilor s-a schimbat şi ea, nu se mai claxonează, nu se mai agresează bicicliştii.

Peste o 200 de rastele (parcări) în diferite locaţii, şcoli, fabrici şi instituţii din oraş. Centrele de închiriere de bicielete I’Velo din oraş sunt luate cu asalt, practic fiind cozi pentru biciclete. Copii, famili, oameni care merg la servici, doamne elegante care se plimbă pe bicicletă. A devenit o modă şi o stil de viaţă sănătos. Marele progres este că timişorenii au început să meargă la servici zilnic pe biciclete. Planul organizatorilor este ca în perioada următoare 20 la sută din cei care folosesc mijloace de transport să aleagă bicicleta!

relatare: http://adevarul.ro