Posted on

Istoricul VpBOctombrie 2008 –  “Verde pentru Biciclete” este prima iniţiativă oficială din Timişoara care încurajează adoptarea mersului pe bicicletă ca şi alternativă ecologică pentru deplasarea prin oraş.
Inițiatorul proiectului, domnul Emil Cristescu, un pasionat al mersului pe două roţi şi al sportului în general, a pornit la drum cu dorinţa de a face un lucru vizibil în comunitatea timişoreană.

– octombrie  – începe numărare bicicliștilor timișoreni și astfel apar primele numere de înmatriculare pentru biciclete distribuite în mod gratuit susţinătorilor campaniei.
– noiembrie  – “Măsuri de siguranţă în trafic” – eveniment de educare și informare, în cadrul căruia au fost distribuite elemente informative cu privire la principalele măsuri de care trebuie să țină cont participanții la trafic, precum și numere de biciclist și elemente de semnalizare.
– decembrie 2008 – Ianuarie 2009 –  Concurs online “Amintiri pe două roţi”

2009

– februarie- martie  – “Siguranţa în trafic a tinerilor biciclişti” – cursuri de siguranță rutieră susținute de reprezentanți ai Serviciului Poliției Rutiere Timișoara în fața elevilor de liceu
– aprilie – Prima “Numărătoare de Primăvară” – peste 1300 de bicicliști prezenți la eveniment, persoane publice din domeniul sportului, showbiz-ului, jurnaliști și oameni politici. Evenimentul s-a bucurat de o recunoaștere națională.
– mai – “Plimbare de plăcere la Pădurea Verde” – cu acest prilej au fost inaugurate traseele nou marcate de la Pădurea Verde
“ROcicleta- Ziua copilului pe bicicletă” – concurs interșcolar între elevii de gimnaziu, de asemenea cu proba teoretică și practică.
– iunie- august  – Primele Ture Cicliste Bănățene de weekend – cicra 200 de bicicliști ni s-au alăturat
– septembrie – timp de o săptămână, „Verde pentru Biciclete” i-a răsplătit pe cei care merg „pe bici, spre servicii” cu un „Mic Dejun Biciclist”. Echipa VpB s-a aflat în fiecare zi în altă locație cu trafic intens din Timișoara și am oferit în total 200 pachete cu un mic dejun și numere de biciclist.
– septembrie  – „Revoluție pe două roți” – am subliniat eforturile comune ale bicicliștilor în obținerea drepturilor de mișcare prin intermediul “Manifestului Revoluției pe două roți”  – aproximativ 1000 de bicicliști au luat parte la eveniment
– decembrie  – „Verde pentru Biciclete” a instalat un brad de Crăciun în Piața Operei din Timișoara, care a fost parțial iluminat prin curentul generat prin pedalare și am oferit, în colaborare cu Velospeed Curier, serviciul de închiriere Moși Crăciuni pe bicicletă. Totodată, am ajutat la realizarea unei donații pentru Azilul de Bătrâni.

2010
– ianuarie  –  am organizat expoziții în marile centre comerciale din Timișoara, cu fotografii realizate în cadrul evenimentelor noastre de la începutul campaniei.
– februarie – am demarăm o campanie destinată organizațiilor din oraș, “Angajatori pe două roți”, prin care să încurajam mersul pe bicicletă în rândul angajaților, peste 800 de biciclete au fost donate angajaților unor companii din Timișoara și nu numai.
– martie – am organizat prima competiție de genul treasure-hunt din Timișoara, peste 180 de bicicliști, respectiv 60 de echipe au participat și au “descoperit” diverse obiective reprezentative pentru orașul de pe Bega.
– aprilie – “Pedalarea de Primăvară” este deja o tradiție, peste 1000 de timișoreni au participat la eveniment. Cu acest prilej, au fost donate de către o companie națională primele 250 de biciclete în cadrul campaniei “Angajatori pe două roți”
– iunie –  am organizat o competitive de cross-country, împreună cu Clubul Sportiv Gratzu: Cupa Arsenal Park la Arsenal Park – singurul complex turistic cu specific militar din țară. Cei peste 150 de participanți au venit din toate colțurile țării, atrași de noutatea concursului.
– iulie-august  –  i-am invitat din nou pe timișoreni să se bucure de natură și să vină alături de noi în Turele Cicliste Bănățene, descoperind împreună județul Timiș.
– octombrie –  “Verde pentru Biciclete” a implinit doi ani, astfel incât am sărbătorit cu deja celebra “Numărătoare de Toamnă”

2011
– aprilie – Pedalarea de Primăvara a avut tema “Descoperă Timișoara” -ne-am bucurat de o prezență numeroasă, în ciuda vremii nefavorabile. Participanții au fost uzi și murdari din cap până în picioare, dar cu zâmbetul pe buze
– mai-august –  au fost destinate Turelor Cicliste Bănățene marca Verde pentru Biciclete, ture la care s-au strâns în medie 100 de bicicliști, dornici să se relaxeze într-o plimbare de weekend în imprejurimile orașului nostru
– iunie – Cupa Arsenal Park, organizată în Orăștie, în complexul turistic Arsenal Park – unde au fost prezenți participanți de toate vârstele și din toate zonele țării
– octombrie  – Numărătoarea de Toamnă

2012
– februarie – martie  – concurs foto „Ipostaze. Viață de biciclist”. Concursul s-a adresat fotografilor amatori și s-a derulat online, au participat 52 de fotografi amatori, iar în final am oferit 5 premii care au constat în câte o bicicletă pliabilă.
– aprilie – Pedalarea de Primăvara a adunat peste 1500 de biciliști
Tot în aprilie am lansat ”Și eu susțin Verde pentru Biciclete”, o campanie care presupune realizarea de sesiuni foto cu diverse persoane publice din diverse arii de activitate, din Timișoara.
– iunie –  primul  SkirtBike – un eveniment în cadrul căruia am sărbătorit feminitatea pe biciclete. Doamnele, domnișoarele și admiratorii lor au primit baloane colorate și flori. Peste 500 de bicicliste ni s-au alăturat.
– iunie – iulie – am continuat seria de Ture Cicliste Bănățene, realizate în județul Timiș, în colaborare cu Clubul Sportiv Gratzu.
– septembrie – am fost prezenți ca și parteneri culturali la Festivalul PLAI, unde am organizat un concurs de genul treasure hunt cu premii .  Pe data de 16 septembrie, în ultima zi de festival, am dat startul Săptămânii Mobilității Europene în Timișoara, printr-o plimbare pe bicicletă de la Casa VpB la Muzeul Satului Bănățean. Această acțiune a fost realizată în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Timiș.
Tot în luna septembrie, împreună cu Galeria Poli am organizat o ieșire a suporterilor în Giarmata Vii, pentru a asista la un meci în deplasare.
– octombrie – am sărbătorit 4 ani VpB, cu  Numărătoarea de Toamnă. După o plimbare de plăcere prin oraș, am poposit pe strada pietonală Mărășești, unde au avut loc ateliere de facepainting, PimpMyBike, demonstrații de sărituri pe bicicletă și ateliere de sport.
– 21 decembrie 2012 –  deși a fost anunțată ca fiind data la care se sfârșește lumea, noi am marcat un nou început – Iluminarea Bicicletei VpB, din fața Casei Verde pentru Biciclete (parcarea Timco). Mesajul pe care am dorit să-l transmitem a fost cel de speranță, cum afirma H.G. Wells : ”De fiecare dată când văd un adult pe bicicletă, nu mai deznădăjduiesc pentru rasa umană.”

2013

– aprilie- mai – ”Pedalezi și câștigi”- proiectul a presuspus crearea unei aplicații online prin intermediul căreia șoferii își puteau calcula costurile cu mașina și cât de mult ar putea economisi prin adoptarea mersului pe bicicletă.
– aprilie – Pedalarea de Primvăra a adus împreună un număr record de peste 3000 de bicicliști timișoreni.
– mai – A doua ediție SkirtBike Timișoara – o pardă a bicilstelor cochete din Timișoara
A treia ediție a competiției de mountainbike Arsenal Park – A Military Bike Race – a reunit participanți din toată țara.
– octombrie –  la Numărătoarea de Toamnă au participat în jur de 900 de bicicliști care au împreună cu noi 5 ani de existență.

2014

– aprilie  – Pedalarea de Primăvara a adus împreuna peste 5000 de biciliști din comunitatea timișoreană, înregistrând astfel cel mai mare succes de până atunci. Tema evenimentului a fost: “Și eu iubesc Verde pentru Biciclete!”, iar pentru că laitmotivul a fost dragostea, la final a avut loc și o cerere inedită în căsătorie.
– mai  – cea de-a treia ediție SkirtBike Timișoara a primit un nou nume “ Cochete pe biciclete” – cele mai cochete dintre bicicliste au fost premiate de designeri locali de haine și accesorii cu produse proprii.
– iunie  – am organizat cea de-a patra ediție a Cupei Arsenal Park – Army Bike Contest; și de această dată concursul a fost pe măsura așteptărilor.
– septembrie  – “Ipostaze. Viață de biciclist” – tinerii fotografi din Timișoara au fost încurajați să ne prezinte viziunea lor despre mersul pe bicicletă
– octombrie  – cu prilejul împlinirii a 6 ani de existență, ne-am propus să evidențiem valorile și bucuriile din copilărie. Tema pedalării a fost “Jocurile Copilăriei”. La acest eveniment au participat aproximativ 1500 de oameni.

2015

– aprilie  – Pedalarea de Primăvară
– iunie – IA Românească pe Bicicletă
– mai-august  – Ture Cicliste Bănățene și proiecții de filme pe tematică ciclistă
– august – Cupa Arsenal Park
– septembrie – Cititori pe Bicicletă
– septembrie-decembrie – Campanie online de conștientizare și educare, cu accent pe regulile de circulație în trafic
– octombrie  – Numărătoarea de Toamnă

2016
-aprilie – Pedalarea de Primăvară
– mai – Cochete pe biciclete
– iunie – IA Românească pe Bicicletă
– mai-august  – Ture Cicliste Bănățene și proiecții de filme pe tematică ciclistă
– august – Cupa Arsenal Park
– septembrie  – Cititori pe Bicicletă
– septembrie-decembrie – Campanie online de conștientizare și educare, cu accent pe regulile de circulație în trafic
– octombrie – Numărătoarea de Toamnă

2017
– aprilie – Pedalarea de Primăvară
– mai – Cochete pe biciliete
– iulie- septembrie – Turele Cicliste Bănățene