Posted on

– inițiatorul Verde pentru Biciclete –

M-am nascut la 22 februarie 1968, în Timișoara, sunt căsătorit și am doi copii.
În prezent, sunt vicepreședintele Bega Grup, președintele Fundației Bega și totodată, inițiatorul campaniei “Verde pentru Biciclete”.
În urmă cu nouă ani am facut pentru prima dată cunoscute ideile mele de a îmbunătăți circulația rutieră în Timișoara,  idei pe care le urmăresc în continuare cu perseverență.
Îmi luam atunci angajamentul de a dezvolta proiecte care să încurajeze mersul pe bicicletă în Timișoara.

Punctul principal de plecare al acestui angajament este pasiunea mea personală pentru biciclete. Pot spune că sunt un biciclist încercat, un biciclist care a facut mii de kilometri pe două roți prin Timișoara și prin împrejurimi.

Campania „Verde pentru biciclete” este menită să conducă spre trezirea apetitului timișorenilor de a folosi mai mult ghidonul decât volanul.
Un proiect ecologic, de însănătoșire a mediului înconjurator în Timișoara și în același timp, un proiect care atrage atenția asupra beneficiilor mersului pe bicicletă pentru fiecare individ.
Încă de la primul eveniment, “Verde pentru Biciclete” a stârnit extraordinar de mult interes, lucru care ne-a dat curaj să continuăm.
Ceea ce constatăm acum e ca mersul pe bicicletă tinde să devină o modă.

Orașul Timișoara este singurul oraș din România și totodată unul din cele 23 de orașe europene care au semnat Carta Velo-City de la Bruxelles, prin care s-a angajat să creeze infrastructura adecvată mersului pe bicicletă și să promoveze mersul pe două roți.
În Timișoara, lumea consideră că mersul pe bicicletă nu se poate face în siguranță. Eu recomand începătorilor să folosească mai întâi trotuarele și să traverseze intersecțiile pe lângă bicicletă. Pe măsură ce devin mai siguri pe ei, să înceapă să utilizeze carosabilul.

Dacă ne uitam în jur, vedem persoane de toate vârstele mergând pe bicicletă pe carosabil. In ultima vreme, șoferii au învățat să îi respecte pe biciclști și să nu îi agreseze și în curând bicicliștii vor fi considerați parteneri egali în trafic.
Educația pe care eu am primit-o a fost o educație în spiritul unei vieți sportive și am încercat să o transmit și copiilor mei. I-am învățat să schieze, să practice snowboard, să călărească, să mearga cu motocicleta și i-am încurajat de mici să meargă pe bicicletă.
Îmi propun să-i conving să folosească bicicleta pentru mobilitatea personală.
Pentru copii între 14 și 18 ani, bicicleta poate să înlocuiască mașina pe care nu au voie să o conducă. Sunt o persoană activă și îmi place să încerc orice formă de mișcare.
Recomand cu căldură mersul pe bicicletă ca o formă extraodinar de plăcută a petrecerii timpului liber pentru orice vârstă.

Emil Cristescu